Menu
blog
Angel EyesHet toeval wil dat ik in 2013 mijn eigen engel heb geschilderd, die de toeschouwer strak en recht in de ogen kijkt. Zij is samengesteld uit diverse mensfiguren en zij houdt een blanco - maar niet wit - vaandel gericht naar de aarde. Haar vleugels hebben de 'aardse' vorm van voeten en haar voeten zijn de handen die de vaandel naar de aarde dragen. Zij lijkt te zweven in een passieve houding, uit-kijkend naar een respons. Mijn engel lijkt een antwoord te zoeken op een persoonlijke vraag die nog niet is gesteld. Het is aan de toeschouwer om de leegte te vullen... De Biennale van Venetië krijgt in 2015 een nieuw thema, gebaseerd op de 'Angelus Novus' uit 1920 van: Paul Klee ! Deze 'Nieuwe Engel' is als 'bewaar'engel beroemd geworden via de woorden van Walter Benjamin, een Joods-Duitse cultuurfilosoof (1892-1940) die het werk koopt en zo'n 20 jaar met zich mee draagt. Hij maakt een eind aan zijn leven als blijkt dat hij niet aan de Duitsers kan ontkomen. Zijn engel wordt vanaf dat moment bewaard in het Israël Museum van Jeruzalem.
Dit zijn de woorden waarmee Walter Benjamin zijn icoon beschrijft: "Er bestaat een schilderij van Paul Klee, dat Angelus Novus heet. Er staat een engel op afgebeeld die zo te zien op het punt staat zich te verwijderen van iets waar het zijn blik strak op gericht houdt. Zijn ogen en zijn mond zijn opengesperd, hij heeft zijn vleugels gespreid. Zo moet de engel van de geschiedenis eruitzien. Zijn gelaat is naar het verleden gewend. Waar wij een reeks gebeurtenissen waarnemen, ziet hij één enkele catastrofe en daarin wordt zonder enig respijt puinhoop op puinhoop gestapeld, die hem voor de voeten geworpen wordt. De engel zou wel willen blijven, de doden tot leven wekken en de brokstukken weer tot een geheel maken. Maar zijn vleugels vangen de wind die uit het paradijs waait, een storm die zo hard is dat hij ze niet kan stuiten. Deze storm stuwt hem onweerstaanbaar voort, de toekomst in die hij de rug heeft toegekeerd, terwijl de stapel puin vóór hem tot aan de hemel groeit. Deze storm is wat wij vooruitgang noemen." Walter Benjamin (1940) Voor mij gaat de tekst vooral over de 'maakbaarheid' van de geschiedenis. Zij is zowel achter ons als vóór ons en zij kristalliseert in de keuzes die 'wij mensen' maken. Christine Gruwez roept in haar blog interessante vragen op en definieert de Angelus Novus als een 'tussen', een machteloos intermezzo tussen verleden en toekomst, voortgedreven door de stuwende kracht van het leven zelf. 32 kunstenaars en veel kunst, viola da gamba, koffie, thee en taart! Voor wie het nog niet weet: ik ben lid van een heel leuk kunstenaarscollectief van meer dan 32 ondernemende kunstenaars! Wij delen al 4 jaar een sfeervol gebouw bij het Oosterpark in Amsterdam. Onze kunstvormen en inspiraties zijn heel divers en we genieten van de dynamiek die dat brengt. Op 22 en 23 november open wij letterlijk onze deuren voor iedereen die een kijkje wil komen nemen. De ruime gang is ingericht als centrale expositie en de kunstenaars tonen hun werk in eigen atelier. Zie onze gemeenschappelijke website Kunstenaarscollectief BK49 Ook te linken en te liken via facebook.com/Bk49Kunstenaarscollectief Welkom! Asteria gaat naar de veilingElk jaar zamelt Serious Request geld in voor een 'stille ramp'. Dit jaar is er aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld.
Voor dit goede doel breng ik mijn werk 'Asteria' in bij de kunstveiling in Beverwijk (zaterdag 20 december). De kunstveiling wordt georganiseerd door Stichting Globe Alive en de baten gaan 100% naar Serious Request 2014. Meer info: kominactie.nl/girlsjustwannamakeart Over het werk: Asteria' betekent 'ster'. Zij is de sterrengodin uit de Griekse mythologie, een van de weinige godinnen die zich aan de liefdesbetuigingen van Zeus onttrok. Zeus veranderde haar in een kwartel (ortyx), waarop zij zich in zee stortte en transformeerde in het drijvende eiland Ortyga op Sicilië. Het werk is gesigneerd en wordt aangeboden in een wit gebeitste houten lijst inclusief passe-partout. Afmetingen staand 60x80cm. Ik wens alle geïnteresseerden veel plezier bij de veiling! Koningin BeatrixOnze koningin wordt dit jaar 75 jaar. Om die reden heeft de nos de website 'Beeld van Beatrix' gelanceerd. Een leuk initiatief, dat heeft geleid tot meer dan 2000 inzendingen! Zelf heb ik met veel plezier meerdere werken gemaakt en ingestuurd.
Zie hier twee tekeningen van mijn hand op A3-formaat schetspapier... Zie ook de website: Beeld van Beatrix Rutger Kopland Gisteren toonde 'Het uur van de Wolf' een portret van de overleden dichter en psychiater Rutger Kopland: alweer zo'n kanjer van de dichtkunst heeft ons verlaten... De dichter las zijn populaire gedicht 'Jonge sla' voor...ik kende het nog niet. Hij liet doorschemeren dat - na het eindeloze voordragen van steeds datzelfde gedicht - voor hem de poëtische diepte ervan niet meer zo voelbaar is. Ja dat kan ik mij goed voorstellen...de voordracht wordt dan een 'kunstje' dat je laat zien. Het is misschien de keerzijde van de populariteit: de lach in de traan van Piet Paaltjens treedt op voor publiek en wordt een soort circusartiest, een clown. Dat is melancholie van een heel andere orde, ontdaan van haar bron: de wijsheid en de stilte waaruit de regels zijn ontstaan. Voor iemand als ik die het gedicht nog niet kende sloeg het woordbeeld zeker aan, ja ik vind het een mooi gedicht: Jonge sla Alles kan ik verdragen het verdorren van de bonen, stervende bloemen, het hoekje aardappelen kan ik met droge ogen zien rooien, daar ben ik werkelijk hard in. Maar jonge sla in september net geplant, slap nog In vochtige bedjes, nee. Uit: Alles op de fiets, 1969, Rutger Kopland Hoe wrang was het toen ik even later - ik lag al in bed - bij nu.nl een foto tegenkwam van een snackbarmedewerker (alleen de donkere broekspijpen en schoenen waren zichtbaar) met onder zijn zolen: vertrapte sla... Statement of toeval? En de medewerker: die wordt ont-sla-gen ... De foto is vandaag vervangen door weer ander nu-nieuws. Boompje
Mijn kerstboom snel getekend In de schemering op het beslagen raam Maar op een lichtshow had ik niet gerekend En daardoor kreeg dat boompje faam Het schitterde voortdurend in het doorgaand verkeer Dus als het nog eens regent rond de kerst Dan teken ik dat boompje weer! |